Marko Polo Korčula

OBITELJ POLODEPOLO


Svjetski putnik, istraživač, putopisac, carski emisar, Marko Polo rođen je 1254.godine.

Korčula je nesumljivo grad podrijetla obitelji Polo-Depolo.

Il Milione

Marko Polo je autor knjige
"Il milione"
koja se i nakon 700 godina i dalje čita sa zanimanjem.
Europljanima je prvi put predstavio Kinu i druge azijske zemlje.

Od Venecijedo Kine

U dobi od sedamnaest godina, iz Venecije, odlazi na putovanje u daleku Kinu s ocem Nikolom i ujakom, Mateom.

Nakon putovanja dužeg od tri i pol godine, boravi na dvoru mongolskog Kublaj - kana punih šesnaest godina ( 1275.-1291.).

Bitka pred Korčulom 7.rujna 1298.

Jedna od najvećih pomorskih bitaka u srednjem vijeku odigrala se pred Korčulom, ispred rta Ražnjić u današnjoj Lumbardi.
Genoveska flota sastojala se od 85 ratnih brodova, a venecijanska flota bila je najveća ratna flota što su je ikada Mletci poslali na more: 96 galija i tri velika broda. Njoj je bila ravna jedino ona flota koju su Mletci dodijelili mornarici Svete Lige za bitku kod Lepanta 1571. godine.

Bitka je počela rano u nedjelju 7. rujna i trajala do u poslije podne. Dan se je već približio kraju, kada se iz pravca Mljeta pojavilo šesnaest genoveških galija zaostalih još u Otranskim vratima. Spremno su se uključile u borbu napadajući zamoreni mletački istočni bok.

Svi su mletački brodovi zarobljeni ili uništeni, uključujući i veliki admiralski Dandolov brod. Mletački su gubici bili nečuveni: 18 potopljenih galija, 66 zarobljenih galija, koje je Lamba Doria na žalima Korčula spalio jer ih nije mogao vući do Genove; 7000 poginulih vojnika, mornara i veslača, te 7400 zarobljenih. Uništena je i galija Polovih – velike brod s ukupno 120 vesala.
Sam Marko Polo je zarobljen, a njegovo je junaštvo opisano sljedećim riječima:
˝Zarobljen je jer se je sa svojom galijom bacao u prve crte borbe i jer se je hrabro i s velikom odvažnošću borio za domovinu i tako ranjen u okovima odveden je u Genovu.

˝ Lamba Doria četiri je dana slavio u Korčuli svoju pobjedu, a onda se uputio u Genovu gdje ga je čekao veličanstven doček. Pobjedonosna mornarica uplovila je u genovešku luku uvečer 16. listopada. U Genovi je primljen kao velike pobjednik.

Marko Polo našao se u zatvoru u Genovi, zajedno s tisućama svojih sudrugova.
I tu je u neudobnoj zatvorskoj ćeliji počeo diktirati svoje uspomene s veličanstvenog putovanja po Kini, piscu viteških romansi i poduzetnom Rustichellu iz Pise. Da nije bilo bitke kod Korčule, možda bi i burni i zapanjujući životopis Marka Pola ostao nepoznat, a remek- djelo pustolovne i putopisne književnosti Milijun ostalo nenapisano!

KućaMarka Pola
Kuća Marka Pola - Korčula - Radno vrijeme

Kliknite na fotografiju za poveznicu

izdvajamo

1

Zavičajni muzej s neolitskom zbirkom, zavičajnom zbirkom, te s galerijom radova slikara i kipara koji su u 1960-tim godinama radili na ljetnim skupovima umjetnika u Veloj Luci.

2

Medju vrijednim izlošcima ističe se skulptura velikog Henrya Moorea